FAQ

Ofte Stilte Spørsmål:

Bruk og vedlikehold
  Selv setter jeg stor pris på "godt gammeldags håndverk", og jeg håper at du også vil gjøre det. Om man tar godt vare på trebuen sin er den langt på vei vedlikeholdsfri, men det er likevel noe det kan være lurt å ha tenkt over.

Det viktigste er å sørge for at man ikke får hakk eller riss i selve buen. Alt treet i buen jobber mens man skyter med den, og dersom noen av fibrene blir ødelagt, vil man i verste fall risikere at buen knekker. Det samme gjelder for strengen - så fort man ser at strengen begynner å bli flisete er det lurt å bytte den ut. Strengene ryker oftest nede ved tømmerstikket, så det er lurt å holde et øye med den der. Skulle strengen ryke mens man holder buen på fullt trekk, er det stor fare for at buen tar skade.

Nest viktigst er å holde buen passelig tørr. Buen bør ha et fuktighetsinnhold på mellom 8 og 12 %, siden nesten alle treslag er mest elastiske ved det fuktighetsinnholdet. Dette får den normalt dersom man oppbevarer den innendørs i ca 45-60% luftfuktighet. Det er viktig å ikke plassere den for nær varmeovner eller for høyt mot taket i stua. Tørker buen for mye ut vil den bli sprø og kunne knekke. Samtidig bør man også unngå å oppbevare buen i rom der fuktigheten er høy.

Dersom buen blir for fuktig vil den ikke knekke, men den vil begynne å bli mer permanent bøyd, slik at den kaster pilene saktere. Derfor er det lurt å ikke skyte i fuktig vær over lengre tid. Har man gitt buen ekstra fuktighetsbeskyttelse i form av mange lag olje eller voks, kan man likevel skyte litt i regnvær. Etterpå er det viktig å strenge ned buen, tørke den med et håndklede og legge den på et passe tørt sted. Ikke bruk varme for å tørke ut buen raskere, da det kan føre til at treverket sprekker.

Skal buen oppbevares over lengre tid, bør den ikke støttes inntil en vegg, da nedre buelem kan ta til seg ekstra bøy. La buen ligge flatt mot et rett underlag, eller heng den opp i en tråd etter den øvre nokken.

Når man skyter er det også et par momenter det er lurt å huske. En helt ny bue bør skytes forsiktig inn, noe som kan gjøres ved å begynne å skyte buen fra omtrent halvt trekk, og så gradvis trekke buen lengre og opp til fullt trekk iløpet av 50-100 piler.

Ikke hold buen på fullt trekk i lengre enn to sekunder. Holder du buen lenge på fullt trekk, vil den skyte pila med mindre fart, og selve buen vil begynne å bli mer permanent bøyd. Alle buetyper liker også at man skyter passe tunge piler. Er pilene for lette vil energien som skulle gått til pila ende opp i buelemmene i form av vibrasjoner - som over tid kan være skadelig for buen. Det å skyte lette lengdeskytingspiler er derfor ikke helt uten risiko.

Når man strenger buen opp og ned er det svært viktig å kun gi press på grepet og ytterst mot tuppene. Legger man press på buen andre steder når man spenner den, er det svært stor sjanse for at den vil knekke. Like viktig er det at du bøyer buen i riktig retning, da de færreste buer tåler å bli bøyd forover eller til siden. Følger du disse tipsene kan du bruke alle mulige teknikker for å strenge buen. Den sikreste metoden innebærer bruk av en såkalt oppstrenger. For å hindre buen i å bli for mye permanent bøyd, bør man ikke la buen være oppspent mens man ikke bruker den.

Det er også viktig å ikke trekke buen lengre enn den trekklengden den er oppgitt til å tåle. Trekker man lengre er det sannsynlig at buen enten vil bli mer permanent bøyd eller at den vil knekke. Dette er spesielt viktig å tenke på når voksne håndterer barnebuer. Generelt sier man at en trebuer bør være like høy som skytteren selv for at buen skal tåle å bli trukket helt opp.

Følger du disse tipsene, vil buen kunne ha et langt og aktivt liv. Til sist vil jeg minne om det som ofte blir sagt blant bueskyttere som skyter historisk bue: Lån aldri bort buen din dersom du er redd for at den skal knekke!
Garanti
Normalt selges buene uten garanti. Måten buene lages på gjør at eventuelle skjulte svakheter i treet normalt viser seg underveis i håndverket. Buene testes også flere ganger til 1 tomme over angitt maksimal trekklengde. Dette betyr at du kan være trygg på at buen vil kunne ha et aktivt liv i mange år.

Ønsker du likevel å være helt sikker, garanterer jeg buen. For å holde prisene lavest mulig, er ikke eventuelle ekstrakostnader med garantiordningen inkludert i prisene som er oppført her på nettsiden. Ta derfor kontakt for å få et pristilbud som inkluderer garanti.

Garantiordningen dekker hele kjøpesummen eller ny tilsvarende bue de første seks månedene, mens halve summen dekkes i de neste seks månedene.

For at garantien skal gjelde, må buen sendes tilbake sammen med original eller kopi av regningen der garantien er spesifisert. Frakt betales av kjøper. Gode fotografier tilsendt over e-post kan i visse tilfeller fungere som et alternativ. Det forutsettes at buen kun utsettes for det som regnes som normal bruk. (se "Bruk og vedlikehold"). Garantien faller bort dersom skaden er et resultat av ytre påkjenninger som hakk eller riss, eller ved knekk som følge av bøy forover eller sideveis. Brekkasje som følge av røket streng dekkes ikke. Det forutsettes også at buen ikke har blitt modifisert på noe vis.

Dersom buen viser svakhetstegn som fliser eller at den gir fra seg knekkelyder mens den blir bøyd, må buen ikke bøyes, men sendes inn for reparasjon. Reparasjon utføres gratis, mens frakt dekkes av kjøper.

Nyheter

MARKEDER 2016

TINGVATN
20. - 22. MAI
HAMAR MIDDELALDERFESTIVAL
10. - 12. JUNI
BORREKAUPANGEN
1. -3. JULI
BRONSEPLASSEN VIKINGMARKED
8. - 10. JULI
BESØK OSS GJERNE!Bilder Gallery

  • foot
Se mer!

Kontakt

  • foot
  • Kviljo Buemakeri drives som et enkeltpersonforetak, og alt du finner på denne siden er lagd eller skrevet av undertegnede. Ta kontakt!
  • Ivar Malde - Kviljo - 4550 Farsund - Norway
  • Tlf/sms: 47-991 55 405

Follow Us